Berita Terkini

Tidak mudah bagi pembangkang seperti PAS, untuk menang dalam sesebuah pilihan raya kecil apalagi di kawasan pedalaman. Jika menangpun maka itu dikira ‘sangat luar biasa’.

Ini kerana, biasanya di mana-mana dalam pilihan raya kecil, Umno/BN akan mengerakan jenteranya seluruh negara, termask jentera kerajaan untuk berkempen habis-habisan. Bukan saja itu, tetapi mencurahkan pelbagai imbuhan serta pelbagai jenis bantuan dan bermacam-macam lagi, hingga dilihat seolah-olah pembangkang bukan bertanding dengan Umno/BN tetapi bertarung dengan kerajaan dengan seluruh jenteranya.

Sebab itu dalam pilihan raya kecil Sungai Limau kelmarin, ramai yang menjangka calon PAS – kalau menangpun - paling tinggi, mendapat majoriti sekitar 500 undi. Tetapi apabila Calon PAS, Ustaz Mohd Azam Abd Samat menang dalam PRK Sungai Limau malam kelmarin, mengalahkan calon BN, Dr Ahmad Sohaimi Lazim dengan majoriti 1,084 undi, bukan sekitar 500 mundi seperti yang diramal, maka itu dikira luar biasa. Calon Umno/BN, Dr. Ahmad Sohaimi Lazim mendapat 10,985 undi.

Kemengan ini sangat besar ertinya, walaupun Umno/BN bersorak kerana dapat mengurangkan majoriti PAS di kubu PAS sendiri. Seramai 23,249 pengundi atau 85.5 peratus telah keluar mengundi.

Pengarah PRK Sungai Limau, Datuk Mahfuz Omar memberi sebab kemerosotan undi PAS ini ialah kerana hari mengundi pada hari bekerja, maka itu ramai pengundi Sungai Limau yang bekerja di Kuala Lumpur, Perak, Selangor dan sebagainya tidak dapat pulang mengundi.

PRK Sungai Limau ini menjadi medan ujian kepada Datuk Mahfuz sendiri sebagai Pesuruhjaya PAS Kedah, Maka kemenangan di Sungai Limau ini adalah sesuatu yang amat manis, sebagai hadiah kepada kepimpinannya.

Bagi pemimpin PAS, kejayaan di Sungai Limau ini adalah kejayaan PAS menewaskan dua kerajaan yang bergabung menentang PAS di Dun tersebut.
"Kita berdepan dengan dua kerajaan dalam pilihan raya ini iaitu kerajaan negeri Kedah dan Kerajaan Pusat dan kita menang," kata Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dalam perhimpunan di Dulang Kecil selepas calon PAS diumumkan menang.

Walaupun majoriti PAS berkurangan namun kegembiraan jelas terbayang di wajah hampir 10,000 penyokong PAS yang berkumpul di sebelah bendang padi itu.

Pesuruhjaya PAS Kedah, Datuk Mahfuz Omar yang juga pengarah pilihan raya ini adalah antara orang yang paling gembira dengan kemenangan ini.

Ini kerana, pilihan raya ini adalah ujian pertama kepada kepimpinannya selaku Pesuruhjaya PAS Kedah selepas mengambil alih daripada Allahyarham Tan Sri Azizan Razak selepas pilihan raya umum lalu.

"Saya sangat bimbang kerana ini adalah cabaran kepada saya selaku Pesuruhjaya PAS Kedah untuk memimpin pilihan raya kecil ini kerana kita berhadapan dengan dua kerajaan," kata Mahfuz.

Sementara itu, Ustaz Azam ketika memberikan ucapan pertamanya berkata, kemenangan ini menambahkan keyakinan bahawa PAS mesti terus memperjuangkan mesej Islam yang dibawanya.

Kita mengucapkan tahniah kepada Datuk Mahfuz dan team jentera kempennya, khususnya Ir. Amirudin Hamzah serta pimpinan PAS Kedah seluruhnya. Juga pemimpin dan petugas PAS yang datang dari seluruh negara yang turut bertungkus lumus bertugas berminggu-minggu lamanya dalam cuaca panas dan hujan,  siang dan malam, menunjukkan solidariti kepada perjuangan PAS Kedah.

Kemenangan calon PAS ini mempunyai makna yang besar bahawa PAS Kedah sudah pulih kembali dari kemelutnya dan memperlihatkan imej barunya yang segar serta mempunyai harapan masa depan setelah kalah teruk dalam PRU yang lalu.

Dengan kemenangan ini juga kiranya, masa suram PAS Kedah sudah bertukar menjadi ceria. Inilah harga kemenangan yang sangat mahal diperoleh oleh PAS dari keputusan PRK Sungai Limau itu.

Pada pendapat saya, PAS Kedah sudah pulih kembali dari krisis dalaman yang dideritainya selama betahun-tahun, yang  antara lain menyebabkan kekalahannya dalam PRU yang lalu. Ini menjadi pengajaran yang sangat berguna bukan saja kepada PAS Kedah tetapi PAS seluruhnya.

Maka itu dengan pemulihan ini dan dengan imej barunya, PAS Kedah boleh memandang ke hadapan dengan optimis, berusaha sungguh-sungguh untuk merapatkan seluruh pendukung bagi memperkukuh parti, mengatur strategi setepat mungkin untuk menebus kembali kekalahan dalam PRU yang lalu, dengan izin Allah s.w.t.

Ini tidak mustahil justeru dalam sepanjang sejarah PAS sendiri, Negeri Kedah adalah antara negeri yang menjadi kubu kuat PAS di samping Kelantan dan Terengganu serta Perak. Oleh itu dengan kemenangan PAS di Sungai Limau ini, ia menjadi langkah pertama yang sangat penting untuk PAS kembali padu dan gagah.

Seperti Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, semua pendukung PAS menyifatkan kemenangan calon PAS ini sebagai kemenangan di hari pertama tahun hijrah 1435. Hijrah adakah membawa mesej kemenangan dan pencerahan, maka itu kemenangan di Sungai Limau ini adalah mesej kemenangan yang sangat besar ertinya.

Dari pengamatan singkat saya ketika berada di Sungai Limau tempoh hari, kedatangan ribuan pendukung PAS seluruh negara untuk membantu kempen, memberi sokongan moral dan kewangan kepada jentera PAS Kedah di Sungai Limau, menghantar isyarat bahawa mereka sangat ingin PAS Kedah pulih kembali dari kemelutnya dengan menang di Sungai Limau ini. Harapan ini telah terpenuhkan.

Dengan kemenangan ini,  pendukung PAS Kedah yang akan datang ke Muktamar PAS di Shah Alam pada 22 hingga 24 November ini dengan wajah berseri-seri bahawa PAS Kedah sudah pulih kembali. Mereka tidak lagi datang sebagai ‘orang kalah’, tetapi sebagai pemenang walaupun hanya dalam sebuah pilihan raya kecil.

Ini memandangkan dalam PRK Sungai Limau itu, seperti saya katakan, PAS menghadapi tantangan sengit dari Umno/BN dan jenteranya dari seluruh negara, dengan habuannya yang pelbagai bentuk dan sebagainya.

Kini semuanya mengharapkan PAS Kedah di bawah pimpinan Datuk Mahfuz supaya berjaya menawan kembali negeri jelapang padi itu dalam PRU akan datang.  

Kepada Ustaz Mohd Azam, kita mengucapkan tahniah atas kemenangannya di Sungai Limau itu. Kita yakin, beliau yang berpendidikan agama, sangat sedar bahawa kemenangan ini adalah amanah, bukan prestej, bukan kemegahan, tetapi cabaran untuk bekerja lebih keras bukan saja kepada rakyat Sungai Limau, tetapi juga untuk kemajuan PAS sendiri di masa depan.

KUALA LUMPUR: Kejayaan PAS mengekalkan kemenangan di Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Limau pada pilihan raya kecil (PRK) semalam membuktikan masyarakat di Sungai Limau mengiktiraf  sumbangan PAS dan amat menghargai legasi tinggalan mantan Menteri Besar Kedah , Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Razak.

 Dalam satu kenyataan media, Ketua Pemuda PAS Selangor , Ustaz Syarhan Humaizi Abdul Halim berkata, Almarhum Ustaz Azizan telah banyak menabur bakti kepada seluruh rakyat Kedah umumnya dan Sungai Limau khususnya.

 “Begitu juga dalam PRK kali ini, PAS tidak ketandusan pemimpin apabila menampilkan calon muda yang berwibawa, memiliki ilmu, akhlak serta tokoh kepimpinan masa hadapan.

 “Semoga sahabat saya Yang Berhormat Ustaz Mohd Azam Abdul Samat terus komited dalam melaksanakan tugas serta tanggung jawab sebagai pemimpin baru masyarakat Sungai Limau dan seterusnya meneruskan kecemerlangan Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Abd Razak,” ujarnya.

Syarhan turut mengucapkan tahniah kepada semua petugas dan pejuang khususnya kepada pemuda-pemuda  Selangor yang telah berkampung di Dun Sungai Limau sepanjang kempen berlangsung.

“Alfatihah untuk Almarhum Ustaz Azizan,” ujarnya.

Penantian terhadap keputusan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dun Sungai Limau telahpun berakhir dengan PAS mengekalkan kemenangan kali keenam  berturut-turut.

Seperti yang dijangkakan, calon PAS Ustaz Mohd Azam Abd Samat menang mengatasi calon BN Dr Ahmad Sohaimi Lazin dengan majoriti 1,084.

Ustaz Azam mendapat 12,069 undi manakala Ahmad Sohaimi Lazim mendapat 10,985 undi.

Apa yang menarik dengan keputusan ini, BN turut mengaku mereka sebenarnya tidak kalah, atau dengan kata lain, "kalah dalam menang".

Ini disandar kepada kejayaan mereka mengurangkan jumlah undi majoriti yang diperolehi Allahyarham Tan Sri Ustaz Azizan pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu.

Allahyarham pada PRU13 lalu menang dengan majoriti 2,774 undi.

Apapun justifikasi yang dibuat, ia sekadar alasan klise bagi menampakkan kejayaan yang diperoleh parti masing-masing dan sikap itu adalah biasa bagi parti-parti politik bertanding yang tidak mahu dilihat kalah dan lemah.

Tapi ada menariknya juga bila Umno BN mengaku mereka tidak kalah, dengan kata lain mereka juga menganggap mereka menang.

Apa kesannya? Kesannya adalah terhadap janji Datuk Mukhriz Mahathir yang mahu mengambil Sungai Limau Sebagai Dun angkat Menteri Besar.

Jadi dengan mendakwa mereka juga menang, maka ia telah mengikat janji Mukhriz itu. Lalu rakyat Sungai Limau berhak menuntut janji itu dari BN dan Mukhriz perlu segera mengisytiharkannya.

Saya tidak mahu mengulas panjang soal Dun angkat itu kerana ia soal tanggungjawab pemimpin untuk "menepati janji", tetapi saya mahu memberi sedikit pandangan atas isu jumlah majoriti yang diperdebatkan.

Bagi saya, post-mortem PAS yang akan dibuat sedikit masa lagi tentu sekali akan merungkai faktor penurunan jumlah majoriti itu.

Sebelum mereka melakukan bedah siasat itu, izinkan saya memberi sisi pandang saya berdasar 10 hari saya berkampung dalam membuat liputan di sana.

Ia sekadar analisis ringkas, tetapi dirasakan boleh menjadi asas dalam perdebatan penurunan jumlah majoriti yang diperolehi PAS kali ini.

Bagi saya, asas kepada penurunan jumlah majoriti ini adalah faktor calon itu sendiri.

Jika diimbau kembali, PRU13 lalu adalah penyertaan kali kelima Allahyarham Ustaz Azizan bertanding mempertahan Dun Sungai Limau (dahulu dikenali Dun Sala) yang dimenanginya sejak PRU ke-9 pada tahun 1995.

Hakikatnya ketika mula bertanding pada 1995, Allahyarham Ustaz Azizan hanya menang dengan majoriti 196 undi sahaja.

Pada waktu itu beliau mendapat 8,367 undi menewaskan calon BN yang mendapat 8,171 undi.

Majoriti itu meningkat sehingga yang tertinggi pada PRU2008 iaitu dengan 3,212 undi sebelum menurun pada PRU ke-13 lalu dengan 2,774 undi.

Jika itu faktanya, maka apakah adil untuk menjustifikasi penurunan majoriti PRK Sungai Limau dengan penampilan kali partama Ustaz Azam? Itu persoalan awal yang harus dijawab.

Fakta kedua, pada PRU13 lalu, pengundi Sungai Limau tentunya mengambil kira faktor jawatan Ustaz Azizan ketika itu yang sudah sepenggal menjadi Menteri Besar Kedah untuk terus memilih beliau.

Dengan Ustaz Azizan sebagai menteri besar, dan kerajaan negeri di bawah pentadbiran PAS, sudah tentu dua faktor berkembar ini mempengaruhi pengundinya yang yakin kemenangan Ustaz Azizan akan memberi kebaikan kepada mereka di Sungai Limau.

Cuma nasib tidak menyebelahi PAS Kedah pada PRU13, terpaksa akur bahawa rakyat mahukan perubahan kerajaan, walaupun di Sungai Limau Ustaz Azizan mengekalkan kemenangan.

Lalu sekali lagi persoalan sama timbul, maka apakah adil untuk menjustifikasi penurunan majoriti PRK Sungai Limau kali ini dengan penampilan kali partama Usta Azam?

Secara jujurnya saya melihat bahawa faktor besar kemenangan Ustaz Azam adalah faktor dirinya sendiri, tanpa tidak menafikan bayangan Ustaz Azizan juga membantu kemenangannya.

Dengan mendapat majoriti 1084 undi (biarpun menurun dari yang diperoleh Ustaz Azizan pada PRU13 lalu), sudah cukup besar menampakkan penerimaan rakyat terhadap beliau untuk mewakili mereka.

Selaku seorang anak muda, kali pertama pula bertanding, dan kemudiannya menang, menggambarkan betapa pemilihan beliau sebagai calon oleh PAS adalah tepat.

Kepada Ustaz Azam, persetankan jumlah majoriti yang dipolemikkan, rakyat telah menunaikan hak mereka dengan memberi mandat kepada anda, maka tunaikanlah pula hak rakyat Sungai Limau selepas ini.

Pada saya, dengan majoriti 1,084 undi untuk penampilan pertama, dan naik melalui pilihan raya kecil (di mana seluruh jentera BN turun bertumpu untuk berkempen) anda sudah boleh dianggap wira.

Penulis adalah Pengarang Berita Harakahdaily.

TAHNIAHkepada semua petugas, ahli dan penyokong parti yang telah berjaya mengekalkan kemenangan di DUN Sg Limau. Kejayaan yang sangat bererti di awal Tahun Hijrah 1435h menjadi petanda baik kepada perjuangan Islam ini, InsyaAllah.

 Satu post mortem akan dilakukan segera bagi menilai punca kemerosotan majoriti di sebalik peratusan keluar mengundi yang lebih rendah, sebanyak 85%, berbanding PRU13 sekaligus menafikan jangkaan SPR sebanyak 90%.

 Kemerosotan pengundi luar yang agak ketara diharap menjadi pengajaran kepada SPR pada masa depan agar hari pengundian tidak lagi dibuat pada hari bekerja, kerana ia menyukarkan pengundi luar untuk pulang membuang undi.

 Secara umumnya PAS berpuashati dengan kehadiran jentera dari seluruh kawasan termasuk Sabah dan Serawak bagi membantu kemenangan kita di Sungai Limau.

 Kegigihan dan semangat tidak erti putus asa jentera dengan pembiayaan kewangan sendiri dari kawasan dan negeri serta iringan doa dan solat hajat yang dilakukan sepanjang malam, antara faktor kemenangan PAS.

Sekalung tahniah kepada pimpinan PAS Pusat, Dewan Pemuda, Ulamak, muslimat dan Dewan Himpunan Penyokong PAS yang telah menunjukkan kesungguhan kerja dalam suasana kita berhadapan dengan seluruh jentera kerajaan dan lambakan janji dan kewangan yang mencucah-curah.

Semoga YB Ustaz Mohd Azam Abd Samat yang terpilih menjadi wakil bagi rakyat di Sungai Limau dapat meneruskan agenda perjuangan Al Marhum Ustaz Azizan Abd Razak, di samping melaksanakan amanah dengan sebaik mungkin.

 Semoga Allah membantu beliau dalam perjuangan di dimensi baru ini. Insya-Allah.

 Penulis ialah Ketua Penerangan PAS Pusat

KUALA LUMPUR: Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Nasrudin Hassan menganggap kemenangan Ustaz Mohd Azam Abd Samat adalah hadiah Tahun Baru 1435 Hijriah buat seluruh rakyat Sungai Limau khasnya dan kepada jamaah amnya.

“Alfun Mabruk buat YB Ustaz Mohd Azam Abd Samad di atas kemenangan dalam pilihan raya kecil N20 bagi menggalas amanah jamaah dan rakyat di Dun Sungai Limau,” tulis beliau menerusi facebook.

Sehubungan itu, beliau mewakili Dewan Pemuda PAS Malaysia sangat berbesar hati atas kepercayaan parti kepada calon anak muda dan kini ia menjadi pilihan yang telah dimuktamadkan oleh rakyat Dun Sungai Limau untuk menobatkan Ustaz Mohd Azam Abd Samad sebagai Adun yang menyambung legasi Almarhum Tan Sri Ustaz Azizan Abdul Razak.

Katanya, Ustaz Mohd Azam juga merupakan Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Jerai dan Pengarah Pasti Dewan Pemuda PAS Negeri Kedah dilihat mampu menggalas amanah yang diberi dengan baik dan cemerlang.

Beliau juga mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih kepada semua jentera pemuda yang datang dari segenap pelosok tanahair membantu jamaah membawa pulang kemenangan ini.

“Tahniah juga buat seluruh saf pimpinan jamaah yang pastinya banyak berkorban masa, tenaga dan harta,” ujarnya yang juga Ahli Parlimen Temerloh.

Hubungi Kami

  • Kompleks PAS Kedah, KM 13, Jalan Alor Setar - Sungai Petani Simpang Empat, 06650 Alor Setar,
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • 04-7481122

Carian

Who's Online

We have 42 guests and no members online

Statistics

OS:  
Linux f
PHP:  
5.4.45
MySQL:  
5.6.38
Time:  
09:15
Caching:  
Disabled
GZip:  
Disabled
Visitors:  
6
Articles:  
573
Web Links:  
5
Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Blue Oranges Red

Body

Background Color
Text Color

Header

Background Color

Spotlight3

Background Color

Spotlight4

Background Color

Spotlight5

Background Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction